ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Örökség visszautasítása

utolsó módosítás: 2014. július 03. csütörtök - (15:32)

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy lemondhatok-e örökségemről testvérem javára. Szeretném azt is megtudni, hogy abban az esetben én semmilyen papíron nem szerepelek majd (gondolok itt tulajdoni lap ingatlannál, földhivatal stb.)tulajdonostársként? Akkor megtehetem ezt amikor a hagyatéki átadó végzést megkapjuk, v csak utána? Nekem azt mondták, hogy csak később adhatom, ill. ajándékozhatom el. A papírokon mindenképpen rajta lesz a nevem. Köszönöm segítségét előre is!
Üdvözlettel!

Tisztelt Lídia!

Lemondásra és visszautasításra is van lehetőség.
Az öröklésről való lemondás az örökhagyó életében lehetséges, hiszen arra az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben van lehetőség.
Az örökség visszautasításának lehetősége az örökhagyó halála után nyílik meg. A visszautasító nyilatkozat nem címzett jognyilatkozat, azt tehát akár a közjegyző előtt, akár valamelyik örököstárshoz intézve, akár címzett megjelölése nélkül – a hagyatéki eljárás során, vagy azon kívül – meg lehet tenni. A nyilatkozat megtétele sem alakszerűséghez, sem határidőhöz nincs kötve. Az örökséget visszautasító nyilatkozat jogi következménye az, hogy a visszautasító az öröklésből kiesik, örökrészére a törvény erejénél fogva a helyébe lépett örökös válik jogosulttá.
Mindkét estben megoldható, hogy ne szerepeljen a tulajdoni lapon, de minden papírról nem fog lemaradni, hiszen a hagyaték átadása során készülő jegyzőkönyvben például mindenképpen tisztázni kell, hogy pl. ki és miért örököl Ön helyett. Mindenképpen a hagyatékátadó végzés előtt lenne célszerű lépniük, de a részletek pontos ismerete nélkül csak általános felvilágosítást tudunk ezúton adni.

Üdvözlettel:


Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
  Település:


Örökség visszautasítása bejegyzéshez 2 hozzászólás

 • 1
  Nagy András
  2014. július 7. hétfő | 22:14

  Tisztelt Cím!

  Nagymamámnak van ingatan után lévő jelzáloghitele. Ez negatív hitel mivel a ház nem ér már annyit mint amennyi hitel van rajta.
  Sajnos Nagymamám elég beteges, mivel már 74 éves.

  Kérdésem a következő:
  Netalán, ha véletlenül meghalna akkor le lehet mondani az örökségről még az életében, vagy amikor a közjegyzőnél vagyunk akkor vissza lehet utasítani azt? Ugye ez negatív örökség.

  További kérdéseim:
  Örökösök Mamám után, ha már a fia meghalt akkor a fia két gyermek lesz illetve Édesanyám?
  Mivel, ha Édesanyám visszautasítja az örökséget akkor a Húgom és Én fogunk örökölni?
  Mi ketten is a testvéremmel visszautasíthatjuk azt? /erre a kérdésre sajnos senki nem tudott válaszolni eddig/ Másképp kérdezve, mit kell tenni ahhoz hogy az örökséget ne mi /édesanyám, testvérem és én/ örököljük a negatív örökséget, hanem mondjuk az állam?
  Életében mind lemondhatunk az örökségéről?
  Mi más díja van az öröklésnek és hagyatéki eljárásnak?

  Köszönettel Nagy András

 • 2
  Ingatlanegy.hu
  2014. július 7. hétfő | 22:15

  Tisztelt András!

  Lemondásra és visszautasításra is van lehetőség.
  Az öröklésről való lemondás az örökhagyó életében lehetséges, hiszen arra az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben van lehetőség. Igen, ezt most is megtehetik. Javaslom, hogy ne házilag oldják meg, hanem e körben keressék fel irodánkat, hogy a lemondás miden szempontból megfeleljen a jogszabályi kívánalmaknak.
  Az örökség visszautasításának lehetősége az örökhagyó halála után nyílik meg.
  A visszautasító nyilatkozat nem címzett jognyilatkozat, azt tehát akár a közjegyző előtt, akár valamelyik örököstárshoz intézve, akár címzett megjelölése nélkül – a hagyatéki eljárás során, vagy azon kívül – meg lehet tenni. A nyilatkozat megtétele sem alakszerűséghez, sem határidőhöz nincs kötve. Az örökséget visszautasító nyilatkozat jogi következménye az, hogy a visszautasító az öröklésből kiesik, örökrészére a törvény erejénél fogva a helyébe lépett örökös válik jogosulttá.
  Az örökség visszautasítására mindenki jogosult, így a korábbi örökös helyébe lépő újabb örökösök (pl. Önök) is.

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda

Keresés

Partnereink