ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Milyen adózási következményei vannak, ha lemondok az örökségről?

utolsó módosítás: 2014. augusztus 08. péntek - (10:34)

Tisztelt Szakértő!
A férjem édesapja néhány éve elhunyt. Most elhunyt apósom szülei (párom nagyszülei) szeretnék, hogy egy bizonyos összegért a férjem mondjon le a majdani nagyszülői ingatlan örökösödési jogáról, mert azt ők annak a gyermeküknek szeretnék adni, aki jelenleg is velük él. Ezzel nekünk nincs semmi problémánk, mert így később nem nekünk kell majd a többi örökössel egyezkedni, mert férjem nagyszüleinek ingatlanát azok két gyermeke, valamint két unokájuk (az elhunyt gyermekük gyermekei) férjem és annak húga örökölné. Természetesen ügyvéd előtt, szerződésben rögzítenék a lemondás tényét.
A kérdésem az lenne, hogy a kapott összeg után férjemnek lesz –e valamilyen adó-, illetve illetékfizetési kötelezettsége, vagy pedig (mivel végül is a későbbi örökségét kapja most meg) nem kell bevallanunk ezt az összeget.
Előre is köszönöm válaszukat!
Judit

Tisztelt Judit!

Az adójogi következmények a megoldástól is függenek, javaslom, hogy a konkrétumokat az okiratszerkesztő ügyvéddel egyeztessék.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy amennyiben az öröklésről való lemondás ellenérték fejében történik, úgy az is bevételnek minősül, amely után adófizetési kötelezettségük keletkezhet. Illetékfizetés kötelezettség nem szükségszerűen kapcsolódik a jogügylethez.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink