ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Az ajándékozott ingatlan része-e a hagyatéknak?

utolsó módosítás: 2014. augusztus 12. kedd - (15:57)

Tisztelt Szakértő!
Ketten vagyunk testvérek. Az édesanyánk 6 éve halt meg, akkor a nyaraló negyed-negyed részét örököltük, a felét, plusz haszonélvezetet az édesapánk. A budai lakással hasonló jogviszony alakult ki hirtelenjében. Apánk megkért, hogy az ingatlanok negyed-negyed részéről kölcsönösen mondjunk le egymás javára. Megtettük. Ezután ő a fele nyaralóról lemondott a testvérem javára. Az elmúlt 6 évben 2x 1 hetet tölthetett ott édesapám. A hűvös testvéri viszony miatt szenvedett, és múlt év őszén nekem ajándékozta a budai lakás felét, ami így teljes egészében az enyém lett. Édesapánk most halt meg, és egyedül nekem kellett indítani a hagyatéki eljárást. Mire számíthatok Ön szerint? Egy ingóságról tudunk, arról valószínűleg megegyezünk a testvéremmel. Mi az ingatlanok sorsa?

Köszönettel, üdvözlettel:

Judit

Tisztelt Judit!

Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta. Amennyiben tehát ilyen kikötés nem volt, akkor nem kell hozzászámítani. DE! Mindez nem zárja ki azt, hogy a kötelesrészre igényt tartsanak, hiszen az örökhagyó által a halálát megelőző tíz éven belül bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke hozzá tartozik a kötelesrész alapjához. A kötelesrész mértéke jelenleg annak harmada ami az örökösnek egyébként – a kötelesrész alapja szerint számítva – mint törvényes örökösnek jutna.
Ennek megfelelően, miután a testvére javára is lemondott az édesapja egy ingatlan 1/2 tulajdoni hányadáról (ez is ingyenes adomány volt vélhetően, bár az eset részleteit ismernünk kellene), illetőleg Ön is kapott 1/2 tulajdoni hányadot egy másik ingatlanból, ezért elsősorban a két ingatlan forgalmi értékét kellene összevetni ahhoz, hogy az ingatlanok sorsáról érdemben véleményt formálhassunk.
Ha nincs Önök között vita és mindenkinek marad az a tulajdona, ami most is, akkor ezt érdemes lehet a hagyatéki eljárásban rögzíteni.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink