ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Végrendelet hiányában mit és milyen arányban örököl az elhunyt felesége?

utolsó módosítás: 2014. augusztus 12. kedd - (16:05)

T. Címzett!
Testvérem 2014.07.28-án elhunyt. Feleségével, és annak lányával (nem közös gyerek) 1/3 – 1/3 tulajdonrész arányban vásároltak egy kétlakásos családi házat, melyben életvitelszerűen laktak. Testvéremnek saját tulajdonában (még a házasságkötés előtt szerzett) van egy másik ingatlana is, melyben feleségével soha nem laktak, jelenleg is albérlő lakja.
Kérdésem az lenne, végrendelet hiányában mit, milyen arányban örököl az elhunyt felesége, illetve közös gyermek hiányában édesanyánk mit örököl fiától a 2014. márciustól élő új Ptk. szerint.
Szóbeli tájékoztatás szerint a testvérem a saját tulajdonú ingatlanát keresztfiának, az én gyermekemnek szánta, de hirtelen, korai halála miatt ennek végrendeletbe foglalása tudtommal nem történt meg.
Illetve kérdezem, kinek mi a teendője a hagyatéki tárgyalás előtt.
Köszönöm tájékoztatójukat.

Tisztelt Kata!

Amennyiben minden pontosan értelmeztünk, akkor a hagyatékba egy, a házastárssal közösen lakott ingatlan 1/3 tulajdoni hányada, valamint egy másik ingatlan 1/1 tulajdoni hányada tartozik. Az örökhagyónak gyermeke vagy más leszármazója nem volt.

A törvényes öröklés szabályai szerint a közösen lakott ingatlan 1/3 tulajdoni hányadát és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat a házastárs örökli.

A másik ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát a házastárs örökli, míg a másik ½ tulajdoni hányadot az örökhagyó szülei, fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.

Azt, hogy milyen teendőik lehetnek a hagyatéki tárgyalás előtt akkor tudjuk megmondani, ha tisztában vagyunk azzal, hogy pontosan milyen szándékaik vannak, milyen igényeket kívánnak a hagyatéki eljárásban vagy azzal párhuzamosan, stb. érvényesíteni.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink