ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Mikor kötelező társasházat alapítani?

utolsó módosítás: 2014. április 15. kedd - (08:08)

Tisztelt Cím!
Öt lakásos sorházban lakom. 1992-ben kiléptünk a lakásszövetkezetből, de a földhivatali rendezés elmaradt. A földhivatali nyilvántartásban a telek tulajdonosaként még mindig a lakásszövetkezet szerepel. A lakások külön helyrajzi számon vannak, minden lakásnak külön bejárata, külön közműbekötései és mérőórái vannak. A telek használatában is teljes az egyetértés. Most rendezni szeretnénk a telek tulajdoni viszonyait, amihez a lakásszövetkezet hozzá is járulna. A telek megosztása nem lehetséges a lakásokat elválasztó közös főfalak és a telek mérete miatt, ezért úgy döntöttünk, hogy a telek osztatlan közös tulajdon lesz. A földhivatal viszont elutasította kérelmünket azzal, hogy számunkra kötelező a társasház alapítása. Ez valóban így van? Milyen jogszabály alapján? Válasza sürgős lenne, amit előre is köszönök.
Tisztelettel: Mária
Társasházat nem kötelező alapítani. Ilyen jogszabályi előírás nincsen! Az természetesen előfordulhat, hogy az adott körülmények között az a legmegfelelőbb megoldás és az is lehetséges, hogy bizonyos célok elérése társasház alapítás útján lehetséges, de önmagában erre vonatkozó kötelezettség nincsen. Vélelmezem, hogy az Ön által leírtakon túl további fontos és az ügyben releváns információk is vannak, ezért javaslom, amennyiben az üggyel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy az ügy konkrét megvalósításában kér segítséget, akkor, keresse irodánkat az alábbiakban, illetve honlapunkon megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Mikor kötelező társasházat alapítani? bejegyzéshez 1 hozzászólás

 • 1
  Szakszik Zoltánné
  2014. június 2. hétfő | 19:38

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A következő kérdésre szeretnék választ kapni.Egy 7 lakásos házban lakunk,kötelező-e a társasházzá alakítás? A másik kérdésem, lehet-e olyan, hogy a ház külső fal szigetelésére kötelezhetők -e a tulajdonosok, akkor is ha pár tulajdonos már idős, nyugdíjas, nem nagyon tud és akar erre költeni. A ház egyébként jó állapotban van, egyenlőre felújításra még hosszú évekig nincsen szükség.
  Köszönöm szépen válaszukat. Üdvözlettel: Szné Marianna

Keresés

Partnereink