ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Társasháznál hogyan kell kiszámítani a tulajdoni hányadot?

utolsó módosítás: 2014. április 15. kedd - (08:11)

Tanácsot szeretnék kérni. 5 lakásos házról beszélünk. Gond van a társasház alapításával. Van lakás, ami 43 m2-es és 30 m2 a terasza és értéke 15 mft. Van lakás, ami 72 m2-es és 6 m2-es a terasza értéke 20 mft. A nagy terasszal rendelkezők 100%-ban be akarják számolni a teraszuk méretét, hogy ezzel nagyobb tulajdoni hányadot szerezzenek. Az-az a 43 m2-es lakás 73/ akármennyid hányadot, míg a 72 m2-es lakás pedig 78/ akármennyid hányadot szerezne, a közösből Ezt nem tartom reálisnak. Mert így egy lényegesen olcsóbb és kisebb lakás nagyobb tulajdon hányadot tud szerezni? Sajnos nem találok, erre vonatkozó egyértelmű jogszabályt ezért kérnék valami konkrét erre vonatkozó szabály leírásában segítséget.
Nagyon köszönöm.

Tisztelt Nóra!

A közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető – a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó – tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját az alapító okiratban meg kell határozni. [Tht. 9. § b) pont].
Egyéb, tehát pl. a teraszok, erkélyek, kertek, stb. figyelembevételére vonatkozó előírás nincsen, ezt a jogszabály az alapító okiratra és azon keresztül a tulajdonostársakra bízza.
Az Ön által említett példa valóban jól megvilágítja a szabályozás hiányosságában rejlő veszélyeket, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy amennyiben a közös költséget is a tulajdoni hányadok arányában határozzák meg, akkor a magasabb tulajdoni hányad magasabb közös költséget is eredményez, így már talán a 30 m2 alapterületű terasszal rendelkező tulajdonostárs is jobban megfontolja, hogy ez valóban megéri-e számára.
Annak vonatkozásában tehát, hogy milyen számítási módot kívánnak alkalmazni, az alapító okirat létrehozásához vagy módosításához szükséges többség véleménye szükséges. Természetesen a többség véleménye sem kőbe vésett, hiszen ha pl. a közgyűlés határozata jogszabályba, az alapító okiratba vagy a szervezeti-működési szabályzatba ütközik vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink