ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Elővásárlási jog társasházi ingatlan esetén

utolsó módosítás: 2014. július 07. hétfő - (22:07)

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben szeretném kérni állásfoglalását:
Egy ingatlahirdetés alapján találtam rá egy társasházi lakásra és egy teremgarázs-parcellára. Az eladóval mindenben megegyeztünk, ezt követően derült ki, hogy a teremgarázs esetében sajnos elővásárlási joga van még 11 tulajdonostársnak, akik közül egy megakadályozza a teremgarázs számomra történő eladását oly módon, hogy vagy ő akarja azt megvásárolni, vagy nekem el akarja adni a sajátját is. Erről a tulajdonostársról annyit kell tudni, hogy tavaly novemberben vásárolta a “parcelláját” egy árverezésen úgy, hogy azt előzetesen meg sem tekintette, így utólag derült ki számára, hogy egy nagyon kedvezőtlen paraméterekkel bíró hányadot vásárolt igen alacsony áron ugyan, de mint garázs nem igazán használható. A két garázsrész egymással szomszédos.
Ez a tulajdonostárs csak a garázs esetében tulajdonos, a társasháznak nem lakója, nincs is ott lakása, nem is ott lakik.
Tekintettel arra, hogy a vételi szándékom komoly, ez a tulajdonostárs azonban megakadályozza az adásvétel realizálódását, ezért keresünk az eladóval együtt egy olyan jogilag védhető megoldást, ami kikerüli az elővásárlási jogot, és az adásvétel létrejöhet köztünk.
Kérdésem az lenne, ha a lakást és a garázst – két külön ingatlan ugyan – de egy szerződésben, egy összegen kezelnénk, úgy ki tudnánk-e kerülni ezt a tulajdonostársat az elővásárlási jog esetében?
Másik kérdésem, hogy van-e erre a problémára egyéb más jogi megoldás annak érdekében, hogy mind a lakást, mind a teremgarázst meg tudjam vásárolni minél hamarabb?
Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm: Karen

Tisztelt Karen!

Amennyiben valaki úgy kívánja eladni a teremgarázsban meglévő tulajdoni hányadát, hogy egyúttal az ugyanabban a társasházban található lakását is eladja ugyannak a személynek, akkor a teremgarázs tulajdonostársak a nem lakás céljára szolgáló helyiségre nézve nem gyakorolhatnak elővásárlási jogot. Javaslom, hogy egyeztessünk telefonon a kérdésben, mert a körülmények pontosabb ismeretében egyéb megoldás is elképzelhető.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink