ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Hogyan építhetem be társasházi lakásom tetőterét?

utolsó módosítás: 2014. augusztus 08. péntek - (10:31)

Tisztelt Szakértő!

Két épületből álló társasházban lakunk, az A épületben 4 lakás van, a B épületben kettő, ami gyakorlatilag egy ikerház külön pincével és tetővel. Elméletileg társasházként működünk, de valójában nem, nincs közös költség, se társasházi közgyűlés, a felújításokat is külön intézi a két épület. Az A épület tetőcseréjénél és szigetelésénél a B épület lakóit meg sem kérdezték és természetesen a költségekhez sem kellett hozzájárulni. Ugyanígy a B épület munkálatait is, a két lakás külön intézi. Mi a B épületben lakunk és szeretnénk a lakásunk feletti tetőteret beépíteni. Ezt a tetőteret mi a B épület másik lakásával közösen használjuk, de kettéosztható és a lakásunkban kialakított lépcsőn keresztül megközelíthető lenne. A tetőtér önálló lakás kialakítására nem lenne alkalmas, mert pillanatnyilag nehezen közelíthető meg, az A épület lakói számára pedig teljesen megközelíthetetlen, így ők nyilván nem is tudják használni. Így tehát értékesíthetetlen. A padlás közös tulajdonban van ezért a többi tulajdonostárs beleegyezését kértük a beépítéshez. A B épületbeli másik lakás tulajdonosa hozzájárult és az A épületből is ketten. Két másik tulajdonos viszont nem. Az egyik szerint mivel a padlás közös tulajdon meg kell változtatni a tulajdonviszonyokat, a másik pedig attól fél, hogy a beépítéssel a lakásunk alapterülete megnő, és úgy megnő az eszmei tulajdoni hányadunk is a közösből, az övék pedig csökken.
Elbizonytalanodtam. Van e jogom beépíteni a csak általam használt padlásteret, úgy hogy közös tulajdonban van, ha a tulajdonostársak hozzájárulnak? Vagy az építkezés előtt meg kell változtatni a tulajdonviszonyokat? Nem szeretnék ezért fizetni, hiszen így is csak én használom, a tetőt én javítgatom stb. Ha a tetőtér megvalósul a közös tulajdonú padláson az a mi lakásunk részét képezheti a tulajdoni lapon vagy sem? És hogy ettől tényleg megváltozik e az eszmei tulajdoni hányad?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Zsanett!

A kérdései többségére igen a válaszunk. Az összes tulajdonostárs hozzájárulásával beépíthető a tetőtér. Az, hogy milyen konstrukció szükséges ahhoz, hogy a tetőtér az Ön tulajdonába kerüljön az eset körülményeitől függően eltérő lehet. A régi gyakorlat szerint először a tulajdonostársaknak kellett megszerezniük tulajdoni hányadaik arányában és utána ők – mint az osztatlan közös tulajdon tulajdonostársai – adhatták el. A társasházi törvény jelenleg olyan megoldást is enged, amely szerint – az alapító okirat felhatalmazása alapján – a közös tulajdonnal kapcsolatos elidegenítés jogát a közösség gyakorolhatja, ha az ingatlanrész önálló ingatlanként kialakítható, vagy azzal a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető. Ebben az esetben a közgyűlés az összes tulajdoni hányad legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet az elidegenítésről.
Amennyiben a tetőtér tulajdonjogát a fentiek szerint megszerzik, akkor az a földhivatalban természetesen bejegyeztethető.
Az eszmei hányadok valóban megváltoznak, bár az – mint arra a kifejezés is utal, csak eszmei változás, tényleges területcsökkenéssel természetesen nem jár. A többi tulajdonostársnak még jól is jöhet, hiszen adott esetben csökkenhet a rájuk eső közös költség mértéke.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink