ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Lehet-e meghatalmazott a közös képviselő a társasház közgyűlésén?

utolsó módosítás: 2011. november 03. csütörtök - (16:11)

Adhat e tulajdonos meghatalmazást a Közös képviselőnek, aki nem rendelkezik tulajdonnal a társasházban? Így-úgy kikényszerített meghatalmazásokkal folyamatosan megszavazza a saját előterjesztéseit, amelyeknek anyagi vonzatai vannak.
Elutasíthatja e a tulajdonosok kérését, a meghatalmazások ellenőrzésére?

Köszönettel:
Mária Enikő
Kérdést feltette: Mária Enikő

Tisztelt Mária Enikő!!

A Tht. nem tartalmaz speciális előírásokat azzal kapcsolatosan, amikor valamely tulajdonostársat meghatalmazás alapján képviselik. Mindössze annyit említ meg, hogy az általános és az eseti meghatalmazásra egyebekben a Ptk. rendelkezései az irányadók. Megjegyezzük, ha ezt külön nem rögzítené, akkor is így lenne.

Mindez persze nem zárja ki, hogy a társasház alapító okirata vagy éppen a szervezeti és működési szabályzata olyan előírásokat tartalmazzon, melyek befolyásolják a jogszabályok általános előírásait. Ezen okiratok ismerete nélkül csupán a Tht. előírásaira tudunk támaszkodni.

Az általános előírások közül ehelyütt csupán arról emlékezünk meg, hogy a képviseleti jogot – általában – a képviselőhöz, a másik félhez vagy az érdekelt hatósághoz intézett nyilatkozattal (meghatalmazás) lehet létesíteni. A meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján kötendő szerződésre előír. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a képviselő nem járhat el, ha a szemben álló vagy ellentétesen érdekelt fél ő maga vagy olyan személy, akit ugyancsak ő képvisel. [Ptk. 221-223. §] Az említettek alapján álláspontunk szerint a közös képviselő nem járhat el meghatalmazás alapján, hiszen a társasház képviseletét is ő maga látja el.

A meghatalmazások ellenőrzésére vonatkozó kérését természetesen nem utasíthatja el a közös képviselő.

Amennyiben az egyedi körülményeket is figyelembe vevő választ kér, úgy kérjük, hogy a válasz végén is megjelölt elérhetőségeken keressen bennünket és juttassa el részünkre a társasház alapító okiratát, illetve szmsz-ét is.

Üdvözlettel:

Település: ,


Lehet-e meghatalmazott a közös képviselő a társasház közgyűlésén? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 • 1
  Kelecsényi Gyöngyi
  2013. július 29. hétfő | 14:02

  Egy tulajdonos hány tulajdonostársat képviselhet egy társasházi közgyűlésen,mert társasházunkban előfordul néha-néha,hogy akár 4 tulajdonostársat is képvisel egyszerre.Ez szerintem nem lehetséges,de nem tudok paragrafust.Kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel

 • 2
  Ingatlan1.hu
  2013. augusztus 13. kedd | 19:49

  Tisztelt Gyöngyi!

  Mint arra a fenti cikk is utal, a Tht. nem tartalmaz speciális előírásokat azzal kapcsolatosan, amikor valamely tulajdonostársat meghatalmazás alapján képviselik. Mindössze annyit említ meg, hogy az általános és az eseti meghatalmazásra egyebekben a Ptk. rendelkezései az irányadók.

  Mindez persze nem zárja ki, hogy a társasház alapító okirata vagy éppen a szervezeti és működési szabályzata olyan előírásokat tartalmazzon, melyek befolyásolják a jogszabályok általános előírásait. Ezen okiratok ismerete nélkül csupán a Tht. előírásaira tudunk támaszkodni, de teljesen egzakt és pontos választ nem tudunk adni Önnek.

  Az általános előírások szerint a képviseleti jogot – általában – a képviselőhöz, a másik félhez vagy az érdekelt hatósághoz intézett nyilatkozattal (meghatalmazás) lehet létesíteni. A meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján kötendő szerződésre előír. A képviselő nem járhat el, ha a szemben álló vagy ellentétesen érdekelt fél ő maga vagy olyan személy, akit ugyancsak ő képvisel. [Ptk. 221-223. §] véleményünk szerint ilyen jellegű érdekellentét fennállhat, de ez nem szükségszerű, így, ha az SZMSZ és az alapító okirat nem tartalmaz erre vonatkozóan előírásokat, akkor nem feltétlenül látjuk akadályát annak, hogy egy tulajdonostársnak akár többen is meghatalmazást adjanak.

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda

Keresés

Partnereink