ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Garázsvásárlás vagy garázsbérlet?

utolsó módosítás: 2010. március 17. szerda - (12:37)

A válság kialakulása óta egyre kevesebb szó esik a garázsok piacáról, jóllehet a több millió forintért vételre kínált, 12-15 négyzetméteres ingatlanok kínálata bőséges, vásárló viszont nemigen akad. Néhány éve az újonnan épült lakások esetén sorban állást tapasztalhattunk egy-egy garázsért, napjainkban viszont egyre nehezebb értékesíteni azokat.

Mióta rendeletben szabályozták, hogy minimum annyi gépkocsi beállót kell megépíteni, mint ahány lakás van az adott épületben, azóta még inkább nehezebb értékesíteni a garázsokat. Ráadásul ma már arra is van lehetőség, hogy a több millió forintos vásárlás helyett a lakók inkább alacsony havi bérleti díjért béreljék csupán a garázst.

A garázseladás különösen azoknak a beruházóknak a helyzetét nehezítette meg, akik olyan környéken építették fel ingatlanaikat, ahol az utcai parkolás díjmentes volt. A bérleti lehetőség széleskörű elterjedésével sokan kivárják a legkedvezőbb végső ajánlatot.

Vannak azonban olyan projektek is, ahol kötelező gépkocsi beállót is vásárolni a lakáshoz. E gyakorlat a használt lakások piacán is működik. Ez az üzleti fogás sokáig működőképes is volt, főleg olyan területeken, ahol drága volt az utcai parkolás, illetve a közbiztonság miatt célszerű volt saját autó beállóval rendelkezni, azonban a pénzügyi válság hatására ez is megváltozott. Hiszen manapság a beruházók már annak is örülnek, ha legalább a lakás gazdára talál. A garázsokat pedig vagy akciós áron kínálják, vagy bérleti lehetőséget biztosítanak.

A legkedvezőbb helyzetben a belvárosi beruházások vannak, ott ugyanis a garázsvételhez szükséges tényezők mindegyike koncentrálódik: drága utcai parkolás, kevés szabad parkolóhely, forgalmas, kevésbé biztonságos területek. Az ilyen projekteknél akár 3 millió forintot is kell fizetni egy-egy gépkocsi beállóért.

A fenti helyzet nemcsak a fővárost jellemzi, hanem hasonló a kép vidéken is. Sok nagyvárosban ugyanannyiba kerül egy garázs, mint Budapest belső kerületeiben. Pécsett majdnem 3 millió forintért lehet garázshoz jutni, Miskolcon, Tatabányán, Nyíregyházán, vagy Győrben 1,5-2 millió forintot kérnek egy garázsért.

Az ingatlanszakértők véleménye szerint a néhány évvel ezelőtti időszak a közeljövőben várhatóan nem fog visszatérni, ma már sokkal jobban odafigyelnek a vevők arra, hogy mit vásárolnak. A használt garázsok vételára sem tér el sokban az új garázsok árától. Főként a lakótelepen lévő garázsoknak van nagy értéke, hiszen ezek kiválóan megfelelnek vállalkozási célokra is. Hazánk számos lakótelepén találhatunk garázsból kialakított üzleteket, melyek bérleti díja néhány tízezer forintot tesz ki.

A garázsvásárlás ma sem jelent feltétlenül rossz üzletet, például a szűkös parkolási lehetőséggel rendelkező területeken. A gépkocsi beállók értéke középtávon még emelkedhet is, sőt bevételt is hozhat. A kevésbé frekventált területeken inkább a garázsbérlet jelenthet megoldást.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Hasznos volt az információ?

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Archívum