ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Hol szökik a meleg? A hőkamera megmutatja

utolsó módosítás: 2012. január 11. szerda - (11:00)

Megérett otthona az energetikai korszerűsítésre, de nem tudja, hol is kezdje? Bosszantja, hogy százezreket költött hőszigetelésre, mégsem látszik meg a fűtésszámlán? Eladná ingatlanját, és kézzel foghatóan bizonyítani szeretné, hogy gondos gazdája volt? Bármelyik csoportba is tartozik, jól jöhet egy hőkamerás mérés.

Amit a hőkamera megmutat

Egy épületről ránézésre senki sem tudja megállapítani, hogy milyen hőszigetelő értékkel rendelkezik. Következtetni ugyan lehet rá, de a rejtett hőhidakat, vagy az épület gyenge pontjait aligha találnánk meg műszeres mérések nélkül. A hőkamerát éppen erre a feladatra tervezték. Egy hőtérkép képes megmutatni, hogy egy épületen melyek azok a részek, amelyeken a legtöbb hőenergia távozik a szabadba.

A hőkamera azt látja, hogy az egyes felületek mekkora hőt bocsátanak ki magukból. Egy szakértő kezében ez a készülék körülbelül egyetlen óra leforgása alatt képes feltérképezni egy egész épületet kívül-belül, és a tulajdonos nem csak arról kaphat tájékoztatást, hogy melyek házának gyengébb pontjai hőtechnikai szempontból, de a mérést végző szakember arra nézve is el tudja látni instrukciókkal, hogy hol milyen jellegű korszerűsítéssel lehetne kiküszöbölni az esetleges hibákat.

Amikor jól jön a hőtérkép

Ebből jól látszik, hogy amikor a lakóházunk hőszigetelésére, vagy a nyílászárók cseréjére készülünk, nem árt, ha egy hőkamerás szakemberrel elvégeztetjük otthonunk felmérését. A mérést végző személy ugyanis nem csak abban tud segíteni, hogy milyen beruházással tudjuk a hőhidakat, vagy a gyengébb pontokat megszüntetni, de a konzultáción arra is választ kaphatunk, hogy körülbelül mekkora összegű korszerűsítéssel mennyit tudunk majd spórolni a fűtésen. Ezáltal hozzávetőleges képet kaphatunk a beruházásunk megtérülési idejéről is. Egy jó szakember igyekszik több lehetőséget is elénk tárni, és törekszik a legjobb ár-érték arányú korszerűsítési munkálatokat megmutatni.

Akkor is nagy hasznunkra válhat a hőtérkép készítése, amikor túl akarunk adni lakóházunkon. Ha kézzel foghatóan tudjuk bizonyítani, hogy az épület jó hőátbocsátási tényezőkkel rendelkezik, akkor sokkal kedvezőbb alkupozícióból indíthatjuk a tárgyalást. Egy bizonyítottan jól hőszigetelt ház általában magasabb értéket képvisel, ami az áron is meglátszik. Ugyanakkor vásárlásnál is sokat segíthet egy hőkamerás mérés. Ha a vevő belegyezik, hogy átvizsgáljuk a kiszemelt épületet egy hőkamerás szakemberrel, akkor biztosan elkerülhetjük, hogy zsákbamacskát kelljen vennünk. Ha viszont nem egyezik bele, kezdhetünk gyanakodni!

A mérés menete és árai

A hőkamerás mérés viszonylag gyorsan és egyszerűen zajlik. A szakember először kívülről nézi körbe az épületet, miközben felvételeket készít a kényesebb pontokról. Itt jól látható, hogy melyek azok az épületrészek, ahol a legtöbb hőenergia távozik a szabadba. Ezt követi a belső átvizsgálás, ahol a lakás leghidegebb pontjai kerülnek feltérképezésre, illetve a harmatpont alatti helyei.

A felvételek elkészülte után a szakember kiértékeli a képeket, és elmagyarázza, hol milyen beruházást érdemes végezni, valamint melyik helyiségben milyen mikroklímát kellene biztosítani ahhoz, hogy a harmatpont alatti helyek megszűnjenek. Ezért a munkáért körülbelül 15-25 ezer forintot kér a mester, ami egy felújítás árához képest egyáltalán nem vészes, pláne ha figyelembe vesszük, hogy mennyit spórolhatunk vele.

Ha igényeljük, további 10-15 ezer forintért egy számítógépes program is kiértékeli a készült hőtérképeket, és pontos képet ad arról, hogy hol mekkora hőátbocsátással bír otthonunk, illetve körülbelül mekkora értékű hőenergiánk megy pazarba a gyengébb pontokon. A program azt is képes kiszámolni, hogy egy bizonyos típusú hőszigetelés mekkora megtakarítást eredményezne a családi kassza számára.

A hőkamerás mérés tehát nem csak ajánlott egy korszerűsítés előtt, de általa lényegesen pontosabban is tudjuk elkölteni a felújításra szánt pénzünket, és biztosak lehetünk abban, hogy nem fognak váratlan meglepetések érni minket a hőszigetelés után.

[ad#Tegye fel kérdését]

Demeter Kornél
[ad#Epitesi portal logo]

Cimkék: , , ,

Hasznos volt az információ?

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Archívum