ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Panelfelújítási program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint

utolsó módosítás: 2011. február 26. szombat - (08:04)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy véli, hogy idén nyáron több ezer panellakás és kétezer családi ház energetikai felújítása történhet meg, miután a lakossági energiatakarékossági pályázatokat március végéig a szaktárca elbírálja.

A panelfelújítási programok úgy lesznek támogatva, hogy az összetett felújítások támogatása magasabb lesz. Így a már megszokott külső hőszigetelés és nyílászáró csere mellett olyan elemeket is támogatnak, mint a napenergia felhasználása, vagy a hővisszanyerés. Minél összetettebb egy pályázat, annál nagyobb a pályázati intenzitás.

A Zöld Beruházási Rendszer Panel I. alprogramban már eddig is 950 esetben született meg a támogató döntés. 623 esetben már a szerződéskötésre is sor került, ami összesen 32 ezer lakás felújításáról szól. További 12 500 lakás felújítását tartalmazza a maradék 327 pályázat.

A Zöld Beruházási Rendszer Panel I. alprogramban 650 pályázatot fogadtak be. Ennek azonban csak felét tudják majd várhatóan támogatni az első körben. Ez is nagyjából 23 ezer lakást fog érinteni.

Jelenleg a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Alprogramjának benyújtott pályázatok elbírálásának előkészítése van folyamatban. Ez az előzetes becslések szerint 2000-2200 lakás felújítását jelentheti. A pályázatok elbírálása márciusban kezdődhet.

A Zöld Beruházási Rendszer finanszírozását a kormány a széndioxid-kvóta eladásokból kívánja fedezni. Így az eladások sikerességétől és a befolyó pénzek ütemétől függ a további pályázatok támogatása.

Jelenleg az ország 120 millió AAU szén-dioxid-kibocsátási egységgel rendelkezik. Az AAU egységek (Assigned Amount Units, azaz Megállapított Kibocsátási Egység) a Kyotói Egyezmény értelmében egy ország számára megállapított kibocsátási kvótákat jelenti. Ennek azonban csak egy részét használná Magyarország az értékesítés során. Az AAU kereskedelem nehezen kiszámítható és lassú. Az eladások hosszú időt vesznek igénybe. 2012-13-tól lehet számolni évi 50-100 milliárdos bevétellel az AAU kvótából, ami a harmadik időszaki, azaz 2012-20-as időszak kvótája. Ebből a pénzből már lehet számítani jelentős energiahatékonysági beruházásokra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az előző kormány alatt a Zöld Beruházási Rendszer Panel Alprogramjára benyújtott pályázatoknak csak egy részére nyújt fedezetet az a pénz, ami erre a célra rendelkezésre áll. Így a minisztériumnak először ezek finanszírozását kell megoldania. Új pályázatokat csak akkor tudnak kiírni, ha a finanszírozási problémákat már megoldottá, és láthatóvá válik hogy mennyi forrás marad meg erre a célra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szándéka szerint a kiírt pályázatok komplex programokat fognak támogatni. Elsősorban olyan projekteket támogatnak majd, amik mérhető energiamegtakarítást és széndioxid-kibocsájtás csökkenést hoznak. Az egyik program célja kifejezetten az lesz, hogy az 1992 előtt épült panelházakat úgy újítsák fel a támogatásból, hogy ne csak az energetikai korszerűsítés valósítsák meg belőle, hanem legyenek figyelemmel az épített környezet felújítására is. Szeretnék elősegíteni, hogy a hőszigetelés és a nyílászárók felújításán, cseréjén től a beruházások a napenergiára és a hővisszanyerésre is nagy hangsúlyt fektessenek.

Cimkék: , , , ,

Hasznos volt az információ?

Panelfelújítási program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint bejegyzéshez 2 hozzászólás

 • 1
  Pomozi Jenőné
  2011. április 5. kedd | 13:41

  Felháboritó ! 2010 dec.15.én átadta a panelfelújitó támogatott munkát a vállalkozó, azóta sem tud hozzájutni az állam és az önkormányzat részéröl fizetendő pénzecskéhez ami jelen esetben 20millió ! csak 3 ilyen elvégzett munkája legyen és felkötheti magát.
  Igy buzditsuk a népet a pályázatokra.Megnyertük,de mit ?
  Szégyen gyalázat.
  Itt kell lennem közösképviselőnek ,ilyen világban !

  Pomozi Jenőné Szfvár Ősz u.5.Ltp2008-LA-2-08-09-542

 • 2
  Villás Ferenc
  2012. október 26. péntek | 13:18

  Üdvözletem Mindenkinek! A hozzászólásom inkább kérdés lenne:Annak idején /2011/ több szó esett arról,hogy a panelprogramhoz hasonlóan a családi házak is kaphatnak bizonyos állami támogatást lakásuk korszerűsítésére,illetve energiahatékonyság finanszírozásához.Személyesen én tavaly mikor ehhez az információhoz hozzájutottam az Önkormányzat idevaló hivatalnokkal beszéltem,Ő elmondta hogy ez az összeg olyan minimális,mire megkapják már nincs is.Olyan nagy rá az igény.Én mint nyugdíjas (62) /magánvélemény/még közelében sem tudok lenni csak ahhoz,hogy igényemet leadjam.Csak megjegyzem ezt a lakást a nejemmel 2000-be vettük,azóta is nagyon sokat költöttünk rá rá.Pl:Az éven az ablakokat,ajtót új nyílászáróra cseréltettük ki.Az elmúlt évek alatt pedig had ne soroljam….Hol van még a tető ami palából van.fűtés ami etázs rendszerű? stb Még csak annyit:Természetesen a kritériumokba ez is benne van,hisz 1978-1980 között épült tufából (10×10). Nyíregyháza 2012 október 26. Villás Ferenc Kökény utca 101.

Keresés

Archívum